Läxa till 24 oktober/ Niki

9.00

Vi jobbade med personbeskrivning på lektionen och vad man ska tänka på när man gör en personbeskrivning. Ni som ännu inte loggat in och aktiverat koden som finns i Träff på texten, gör det för där finns bl a små filmer som går igenom det vi gör tillsammans i klassrummet. Det finns även övningar som jag vill ge barnen i läxa men då måste ni ha aktiverat koden. Om det är någon som behöver hjälp kan ni höra av er till mig så kan vi försöka göra det tillsammans.

Läxa: Gör en personbeskrivning av dig själv eller av någon annan, liknande det vi gjorde med Ronja.

Samhällsboken: Läs sid. 12-13 så ska vi diskutera texten på lördag.

10.30

Med utgångspunkt vår högläsningsbok Tusen gånger starkare diskuterade vi bland annat vad styrka är och om grupperingar som finns i skolan. Därefter arbetade vi vidare med beskrivningar, t ex att beskriva vägen till skolan och på vilket sätt man kan göra beskrivningen målande.

Läxa: Kontakt: uppg. 4-5 på s. 14-15, men du måste läsa sid. 13 för att kunna göra uppgifterna.

12.00

Det går framåt för våra ettor. Vi repeterade bokstaven s genom att skriva den och några s-ord i skrivboken. Prata med barnen om vad som händer både i text och bild (läsebok). Vad ser du på bilden? Vilka ser du? Vad gör de? Vad äter de? Äter du frukost? Vad tycker du om att äta på morgonen? Vad gör pappa? Var befinner han sig? Hur kan man förstå att han är i vardagsrummet? Vad finns i vardagsrummet? Vilken färg är soffan? etc.

Vi klippte ut några ord som barnen har lagt meningar med, Här är mamma etc. Barnen la orden antingen i sitt pennskrin eller i gula skrivboken. Kasta inte orden eftersom vi kommer att jobba mer med dem.

Läxa: Läsebok: sid 14-15 Alla barn läser A-sidan och försöker läsa B-sidan.

Övningsbok: 9-12

13.30

Vi fortsatte att jobba med substantiv, den här gången i övningsboken sid. 16-17. Sedan läste barnen först sin läxa och sedan läste vi nya läsläxan. Den här gången ska barnen även läsa dikter. Vi samtalade om: Vad vill författaren säga med sin dikt? Vilka känslor, bilder, ljud väcks av dikterna? Finns det rim i någon dikt? Var?

Läxa: Läsebok: 22-25

Övningsbok: 15

Skrivbok: Skriv en egen dikt som börjar med Tänk om..