Läxa till 21 september/ Niki

Välkomna till läsår 19/20!

9.00

Vi började terminen med att prata lite om vår sommar. Därefter började vi samtala om vad en klassiker är och varför det finns böcker som är klassiker. Sedan läste vi och pratade om Oliver Twist.

Läxa: Uppg. 4-5 på s. 69 i Plusboken.

10.30

Den här terminen ska vi jobba med geografi. Vi började lektionen med att prata om vad geografi är, s.4-7. På s. 8-11 läste vi om fyra barn som beskriver hur det ser ut där de bor. Det är berättelser från fyra olika platser i världen. Vi pratade om likheter och skillnader.

Läxa: Läs s. 8-11 och gör kopian. De barn som inte var på lektionen ska skriva i sin skrivbok med rubrik Här vill jag bo. Du ska beskriva en plats där du vill bo. Det behöver inte vara en plats där du varit, du får gärna fantisera. Tänk på de här frågorna när du skriver: Hur ser det ut och hur fungerar det? Hur och varför har det blivit så? Hur använder och sköter människorna det? Hur var det förr i tiden? Hur blir det i framtiden?

12.00

Vi kommer fortsätta med samhällsboken den här terminen. Vi inledde lektionen med att titta på bilden på s. 38. Barnen kom fram till att om vi inte har regler så skulle det uppstå kaos. Vidare läste vi och pratade vad som är rätt och fel och hur man lär sig det. Hur bestäms en lag och vad händer när ett brott begås var bl a två frågor som diskuterades.

Läxa: Läs s. 38-43 igen så att det flyter när du läser. Svara på frågorna i skrivboken: 1. När behövs regler? 2. När behövs det inte regler? 3. Vad händer om det inte finns regler? 4. Vad menas med osynliga regler? 5. Kan det finnas dåliga regler? Ge exempel. Du ska även kunna berätta vad de olika brotten som du skrivit i skrivboken står för.

13.30

Barnens läseböcker samlades in och de fick sina nya böcker. Vi tittade på s. 6-7 och pratade om Tors klass och familj. Barnen fick veta vad Tor har hittat på i sommar. Han tillbringar sina sista sommarlovsdagar hos farmor tillsammans med Elin och Lump. Vi läste s.8-9 och pratade om bild och text. Hur ser det ut där farmor bor? Vad kan de hitta på att göra på dagarna. Vad får vi veta om personerna? etc. Barnen letade i texten efter ord som började på sn-, sl-, sk- och st-.

Därefter jobbade vi i övningsboken, s.4-5.

Läxa: Läsebok: s.6-9.

Övningsbok: De barn som inte blev färdiga med s. 4-5 gör klart dem. De ska även göra s. 6-9.